tiistai 20. maaliskuuta 2018

Materan taiteilijaresidenssi, Casa Finlandese, muistelmia kolmen vuoden takaa


Kolme vuotta on jo kulunut Matera residenssijaksosta. Vietin kokonaisen maaliskuun vuonna 2015 Etelä-Italiassa Basilicata alueella sijaitsevassa pikkukaupungissa nimeltään Matera. Matera on ollut vielä 80-luvulla aika tuntematon paikka, oli jopa tuntematon italialaisille. Jumalan selän takana kirja teki Materan tunnetuksi. Sen kirjoitti alueelle pakkotöihin lähetetty lääkäri-taiteilija Carlo Levi.


Aasin mentäviä portaita

Ollessaan Basilicata Materassa pystyin helposti kuvittelemaan, että olin yhdessä maailman vanhimaksi luokitetussa kaupunkissa. Ei mikään ihme, ajattelin, kun kävelin vanhassa kaupungissa, Sassi di Matera’ssa, näitä kivisiä, aasinmentäviä portaita pitkin. Ja näitä portaita nimittäin riittii. Sassi di Matera on kaiverrettu Gravinan jokirotkon kummallekin puolelle, jokirotkoa reunustavat  luola-asumukset.  Talojen fasaadit ovat ulkopuolelta kuin mikä tahansa talo, mutta sisällä odottaa yllätys! Talo jatkuu nimittäin luolaan.




Kylppärinseinä ja fossiililöytö

Tässä näitä korviksia
Muistan miten ihmettelin residenssitalomme, Casa Finlandese sisäpuolella olevia kaiverrettuja seiniä. Ja mikä yllätys sitten aamulla odotti. Haa, seiniä kaiversivat lisää pikku toukat ja jotkut niistä sitten tippuivat katosta alas. Siitä sitten neuvo, että suu auki ei kannata vanhassa Materassa nukkua! Näitä metallisia toukkajäljennöksiä katukauppiat sitten iloisesti kaupittelivat. Niin kuin arvata saattaa, nämä toukkakorvikset jäivät minulta kyllä ostamatta.
 
Materassa on monet uskonnolliset elokuvat filmattu. Tunnetuin taitaa olla Mel Gibsonin The Passion of the Christ. Elokuvien kautta kaupunki on tullut tunnetuksi myös muualla maailmassa ja turistit ovat löytäneet paikan. Ja hyvä näin, koska Matera on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Viehättävänä, hyvin salaperäisenä, mystisenä mutta samalla niin luonnonläheisenä kuin vielä olla ja voi, Matera valloittaa jokaisen kaupunkiin tulevan sydämen.  

Niin kuin kuvitella saattaa, taiteilijalle Matera on varsin inspiroiva kaupunki. Maalasin ja piirsin ahkerasti koko residenssiajan aikana. Tietysti, ensimmäinen viikko kului kyllä ihmetellessä ja valokuvatessa sekä tutustuessa paikkaan, mutta sen jälkeen luovuusinto iski täydella teholla. Materassa valmistuneista teoksista pidin Galleria Rikhardissa näyttelyn, Mystinen Matera, Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa marraskuussa 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti